ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un yasaklanması davasında savunmaları aldı: Karar 19 Ocak’ta

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok Davasında Tarafların Savunmalarını Dinledi

ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal medya devi TikTok’un ABD’de yasaklanması ya da Amerikan bir şirkete satılması olasılığını değerlendiren yasal düzenleme konusundaki dava kapsamında tarafların sözlü savunmalarını aldı.

Yüksek Mahkeme yargıçları, TikTok’un ABD Anayasası’nın ifade ve özgürlük içeren birinci maddesiyle ilişkili olup olmadığı konusunda tereddütlerini dile getirdi.

Başyargıç John Roberts, TikTok’u kullanan milyonlarca kişinin, uygulamanın tüm bilgileri topladığı yabancı bir hükümetle ilişkili olduğunu kabul etmediğini belirtti.

ABD Kongresi’nin yasak kararına atıfta bulunan Roberts, mahkemenin daha önce yasayı Anayasa’nın birinci maddesi doğrultusunda iptal ettiği bir örnek olmadığını vurguladı.

Bir diğer yargıç Elena Kagan da, TikTok’un sahibi şirketin Çin’e ait olmasını dikkate alarak, “yabancı bir şirketin” Anayasanın koruması altında olmadığını belirtti.

ABD Başsavcısı Elizabeth Prelogar ise TikTok’un yıllardır Amerikalılar hakkında detaylı profiller oluşturduğuna ve şantaj veya casusluk için kullanılabilecek bir araç olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

ABD medyasında, TikTok’un Çin bağlantılarıyla ilgili endişeleri dile getiren Yüksek Mahkeme üyelerinin, uygulamanın yasaklanması yönünde bir yönde karar alacakları izlenimi uyandırdığına dair yorumlar yer aldı.

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok davası kapsamında tarafların sözlü savunmalarını aldığını duyurmuştu ve kararın alınacağı tarih olarak 10 Ocak’ı belirlemişti.

Eğer aksi bir karar çıkmazsa, yasak 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Ana şirketi Çin merkezli ByteDance’in platformun haklarını devretmemesi veya Yüksek Mahkeme’nin farklı bir karar almaması durumunda, uygulamanın ABD’deki faaliyetleri sınırlayan yasa 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Geçmişte hem ABD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş başkan Donald Trump, uygulamayla ilgili endişelerini dile getirmişti. TikTok yönetimi ise bu endişelerin spekülatif olduğunu savunmuştu.

ABD Senatosu, federal hükümet çalışanlarının TikTok’u devlete ait cihazlara indirmesini yasaklayan bir tasarıyı oybirliğiyle kabul etmişti, çünkü ulusal güvenlik endişelerinin bulunması nedeniyle böyle bir karar alınmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi de resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesini ve kullanılmasını yasaklayan bir karar almıştı. Birçok eyalet de benzer yasaları kabul ederek TikTok kullanımını yasaklamıştı.

ABD Senatosu ayrıca, TikTok’a ya sat ya da yasaklan” diyen bir yasa tasarısını Nisan 2024’te kabul etmişti. (AA)

Related Posts

Özgür Özel’den ‘Özgür Çelik’ çıkışı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nu (TÜRKONFED) ziyaret etti. CHP lideri, Özgür Çelik hakkında istenen hapis cezasına tepki gösterdi.

Son anketten çarpıcı sonuçlar: AKP ve MHP seçmeni yeni ‘sürece’ ikna oldu mu?

MetroPOLL Araştırma, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’deki çağrısıyla başlayan yeni sürece verilen desteğe ilişkin araştırmasını kamuoyu ile paylaştı.

SON DAKİKA: Terör örgütü PKK kongresini topladığını duyurdu

SON DAKİKA:  Terörist başı Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısının ardından terör örgütü PKK kongresini toplandığını açıkladı. Kongre 5-7 Mayıs’ta yapıldı, fesih kararına dair açıklama yapılmadı.

İşgalci İsrail Batı Şeria’da biri çocuk 4 Filistinliyi daha gözaltına aldı

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da biri çocuk 4 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi. Filistin basını da Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkerim’de bulunan Nur Şems Mülteci Kampı’na baskın yapan İsrail askerlerinin Filistinlilere ait araçlara ateş açarak camlarını kırdığı ve lastiklerini patlattığı bilgisini verdi.

Evdeki yangın felaketinde Alzheimer hastası kadın öldü

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Alzheimer hastası Hatice Ölmez (87), sobanın yanında yaktığı ateşten çıkan dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti.

İsrail’in Filistinlileri hedef almak için yapay zekayı kullandığı iddia edildi

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir yapay zeka konferansında dikkat çeken bir protesto yaşandı. Filistin asıllı ABD’li aktivist Sumer Mobarak, Palantir Technologies CEO’su Alex Karp’ın konuşması sırasında sahneye çıkarak şirketin İsrail ordusuna verdiği desteği protesto etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir