‘2024’te tarımda büyüme değil, çöküş yılı oldu’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’den Tarım ve Orman Bakanı’na Tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde yaptığı konuşmada dile getirdiği, “tarım sektörünün, 2024’te ülke ekonomisi ortalamasının üzerinde büyüdüğü” ifadesine karşı tepkisini dile getirdi.

Adem’den gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Bakan’ın, çiftçinin tarlada, üreticinin ahırda ve tüketicinin pazarda yaşadığı gerçekler, bu sözleri yalancı çıkarıyor. Neden mi? Çünkü büyüyen tarım değil, çiftçinin borcu, maliyetler ve vatandaşın gıda enflasyonu karşısındaki çaresizliğidir. Bu sözler, yaşanan ekonomik sıkıntıları ve tarımdaki çöküşü perdelemekten öteye geçmez. Türkiye’de tarımın gerçekten büyüdüğünü iddia edenler, bu büyümeyi tarlada mı gördüler, ahırda mı, yoksa mutfakta mı? Eğer tarım gerçekten büyüdüyse neden çiftçi borç batağında? Neden üretici ektiğinden kazanamıyor, tarlasını boş bırakıyor? Neden gıda fiyatları her geçen gün artıyor? Neden ithalata bağımlılığımız devam ediyor? Neden hayvancılık yapanlar birer birer sektörden çekiliyor?”

“Tarımın büyüdüğünü iddia ediyorsunuz fakat biz sahadayız, biz çiftçinin tarlasında, biz pazardayız! Biliyoruz ki 2024 yılı, tarımda büyüme değil, çöküş yılı olmuştur. Çiftçi zarar ederken, tüketici gıdaya ulaşamazken tarımın büyüdüğünü söylemek, bu milletin aklıyla alay etmektir!”

  • İhracat yasakları, yanlış kota uygulamaları, plansız destekler çiftçiyi üretimden uzaklaştırdı.
  • Bugün Türkiye’nin dört bir yanında üretici “Ekersem zarar ediyorum, ekmesem borç içindeyim” ikilemiyle baş başa bırakıldı.
  • Sayın Bakan ve iktidar yetkilileri kağıt üzerindeki büyüme rakamlarını anlatabilir, ancak gerçekler tarlada, pazarda ve sokakta yaşanıyor.

“Çiftçiye verilen destekler yetersiz kaldı. Üreticiye zamanında destek sağlanmadı, açıklanan fiyatlar maliyetleri bile karşılamadı. Tarım Bakanlığı çiftçiyi yönlendiren, üretimi planlayan, sorunlara çözüm bulan bir kurum olmaktan çıktı. Günümüz Türkiye’sinde tarım politikaları büyük şirketlerin, ithalat lobilerinin çıkarları doğrultusunda şekillenmeye başladı.”

“Sayın Bakan ve hükümeti samimiyete davet ediyorum. Çiftçinin, üreticinin, tüketicinin derdiyle ilgilenmeden, yanlış tarım politikalarını düzeltmeden, ithalatı durdurup üretimi teşvik etmeden tarımı büyüttüğünüzü söylemek gerçeklerle dalga geçmektir. Bu ülkenin çiftçisi, alın terinin karşılığını almak istiyor. Bu ülkenin üreticisi, ürettiğiyle kazanmak istiyor. Bu ülkenin tüketicisi, sofrasına koyduğu ekmeği, eti, sütü daha uygun fiyatlarla almak istiyor. Tarımda gerçek büyüme, işte bu talepler yerine geldiğinde olacak! O güne kadar bizler; çiftçimizin, üreticimizin, tüketicimizin yanında olmaya, halkımızın hakkını savunmaya, tarımın gerçek sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz!”

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Dolar Türk Lirası karşısında yatay seyrini koruyor

Dolar Türk Lirası karşısında yatay seyrini koruyor. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6430 seviyesinden işlem görüyor.

Altında hafif yükseliş: Gram ne kadar oldu?

Altında hafif yükseliş: Gram ne kadar oldu?

TL’nin değeri Nisan’da geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.