Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

“`html

İstanbul’da Depremler Sonrası Riskli Yapıların Dönüşüm Süreci

İstanbul’da kaydedilen ve büyüklüğü 6,2’yi bulan depremler, riskli yapıların dönüşümünü yeniden gündeme taşıdı. Bu durum, yatırımcılar ve bina sahipleri için önemli bir dönüşüm fırsatı sunuyor.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre, ekonomik ömrünü doldurmuş veya yıkılma riski taşıyan yapılar “riskli yapı” olarak kabul ediliyor. Bu yapıların dönüşüm işlemleri, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Riskli yapıların dönüşüm süreci, yapı sahiplerinin “tespit başvurusu” yapmasıyla başlar. Ardından “risk tespiti”, “riskli yapıların yıkılması” ve son olarak “yıkım sonrası uygulamalar” aşamaları ile devam eder.

İlk Aşama: Tespit Başvurusu

Afet durumlarında yıkılma riski taşıyan binaların tespit edilmesi için ilk adım, malikin başvurusuyla atılmalıdır. “Riskli yapı tespiti”, ilgili resmi kurumların internet sayfasında yer alan lisanslandırılmış kuruluşlara başvurularak gerçekleştirilmelidir.

Başvuru, yapı sahipleri veya kanuni temsilcileri tarafından e-Devlet şifresi ile online olarak yapılabilir.

İkinci Aşama: Risk Tespiti

Başvurunun ardından, lisanslı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen incelemeler neticesinde hazırlanan riskli yapı tespit raporu, İstanbul, Ankara ve İzmir’de ilçe belediyelerine, diğer illerde ise Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine gönderilir.

Belediyeler veya il müdürlükleri, tespitlerin yanlış olması durumunda durumu ilgililere iletebilir. Bunun yanı sıra, “riskli yapı” olarak belirlenen binalarla ilgili tebligat, ilgili tapu müdürlüğüne yapılır. Yapı sahipleri, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edebilir.

İtiraz edilmediği takdirde, tebligat tarihinden itibaren 90 gün içerisinde yapı yıkılır. “Riskli yapı” itirazları üniversitelerden ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ndan oluşan teknik bir heyet tarafından incelenir ve karar verilir.

Üçüncü Aşama: Riskli Yapıların Yıktırılması

Kesinleşen “riskli yapı” kararının ardından, yapı maliklerine 90 gün içinde yıkım işlemini gerçekleştirmeleri için süre tanınır. Eğer malik, bu süre içinde yıkım işlemini gerçekleştirmezse, ilgili kurumlar tarafından elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinin kesilmesi istenecektir.

Yıkım işlemleri ise mülki idare ve güvenlik güçleri eşliğinde gerçekleştirilir. Eğer sahipler, yapıyı yıktırmazsa, ilgili kurumlar yıkım işlemini gerçekleştirir ve mal sahipleri, bu işlemin masraflarından kendi hisseleri oranında sorumlu olurlar.

Yıkım Sonrası Uygulama

Riskli yapının yerine yapılacak yenilikçi projeler, tüm maliklerin katılımıyla belirlenir. Ancak, eğer maliklerin uzlaşmaya varamaması durumunda, 6306 sayılı Kanun çerçevesinde projelere sahip olduğu hisseleri oranında salt çoğunluk karar verir.

Yeni projelerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan tevhit, ifraz gibi işlemler, salt çoğunlukla alınan karar doğrultusunda yapılır. Anlaşma sağlayamayan maliklerin hisseleri, açık artırma ile diğer paydaşlara sunulur.

Riskli yapı tespiti kesinleştikten sonra, yapıyı yıktırmak istemeyen maliklerin hisse satış işlemleri gerçekleştirilebilir. Yeni projelere dair teklifler, ilgili muhtarlık ve noter aracılığıyla ilan edilir.

Satış işlemleri, çoğunluğu sağlayan maliklere yönelik olarak yapılır ve ilk satışta herhangi bir dışarıdan katılımcı kabul edilmez. Eğer anlaşma sağlanamazsa, tekrar bir satış süreci düzenlenir.

Yıkım işlemleri tamamlandığında, 6306 sayılı Kanun kapsamında vergi muafiyetleri, kira yardımları ve faiz destekleri, hak sahiplerine sunulacaktır.






“`

Related Posts

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.

Akaryakıtta fiyat değişti: Motorine zam geldi

Motorin fiyatlarına 1 lira 16 kuruşluk zam geldi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren pompalara yansıdı. Brent petrol fiyatındaki dalgalanma, iç piyasada akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel motorin ve benzin fiyatları belli oldu.