Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

23 Nisan Depremi Sonrası Arsa ve Tarla Fiyatları Artıyor

İstanbul ve çevresinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından arsa ve tarla fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde artış gözlemleniyor.

Şikayetler Artıyor

Gayrimenkul hukukçusu avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası artan yatırım ilgisine dikkat çekerek, tüketicilerin plansız hareket etmemesi gerektiğini belirtiyor. İmara kapalı bölgelerde yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu ve tüketicilere imar değil vaat satıldığını söylüyor. Belediyelerin resmi açıklama yapmadan imar geleceği hakkında söz vermenin güvenilir olmadığını ve imar planlarının yıllarca bekleyebileceğini hatta çıkamayacağını belirtiyor.

Çeşmeli gibi yerleşime kapalı bölgelerde, dolandırıcıların yüksek fiyattan satış yaparak tüketicileri kandırdığına dair artan şikayetlerin olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyararak, tapu ve imar durumlarını resmi kurumlardan kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Marmara Ereğlisi’nde 20 yıl önce ‘yakında imar gelir’ vaadiyle yapılan satışların hala imar alamadığını örnek gösteriyor ve bu durumun insanların umutlarıyla oynandığını belirtiyor.

Tiny House Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiny house modasının devam ettiğini ancak bu alanda pek çok kişinin yönetmelikler hakkında bilgisiz olduğunu belirtiyor. Şehir planlayıcıları, tiny house’un sabitlenmesinin yasak olduğunu ve tekerlekli ve taşınabilir olması gerektiğini vurgularken, altyapı hizmetlerine sahip olmayan yerlerde konulamayacağını belirtiyor.

Arsa Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tapu kaydı kontrolü yapın, hisseli olup olmadığını ve niteliğini öğrenin.
  • İmar durumu sorgulayın ve alacağınız yerin konut yapılabilirliğini öğrenin.
  • Kadastro ve parsel bilgilerini inceleyin.
  • Ulaşım ve altyapı durumunu araştırın.
  • Doğal afet riskini kontrol edin.
  • Tarım arazileri alırken toprak koruma kanununa dikkat edin.
  • Satıcıyla noter tasdikli sözleşme yapın.
  • Vergi borcu ve haciz durumunu kontrol edin.
  • Çevre projelerini araştırın.

Related Posts

TL’nin değeri Nisan’da geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Asya’daki hareketlilik altını vurdu! Fiyatlar yükselişe geçti…

Küresel piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde Asya para birimleri karşısında ABD dolarının değer kaybetmesi, altın fiyatlarında da dikkat çeken hareketliliğe sebep oluyor. “EN HIZLI GÜNLÜK PRİM” Cuma günü 3240 dolardan kapanış yapan ons altın …

Özgür Erdursun acı haberi verdi: 321 bin 418

Enflasyonun yüksek seyrettiği ekonomi koşullarında işsiz ordusu büyüyor. Veriler bu yılın başında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısının önceki yılları katladığını gösteriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun Dünya’daki köşesine işsizlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir