Elektrik Üretebilen Bakteriler Çevre Temizliğinde Kullanılabilecek!
Oregon Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar Cheng Li ve Profesör Clare Reimers, bakterinin nikelle zengin iletken lifleri sayesinde elektron taşıyabildiğini belirtiyor. Bakterinin hücrelerinin uç uca eklenerek oluşturduğu uzun filament yapıların, elektriği tel gibi iletebildiği ortaya çıktı.
Keşif, mikrobiyal elektrik iletimi alanında yeni araştırma fırsatları sunarken, bakterinin bu özelliğinin biyoteknolojik uygulamalar için kullanılabileceği öngörülüyor.
ÇEVRE TEMİZLİĞİNDE KULLANILABİLİR
Yeni tür, diğer kablo bakteri cinsleri Ca. Electrothrix ve Ca. Electronema’nın genetik özelliklerini bir arada taşıyor. Bu durum, bakterinin, bu iki tür arasında bir evrimsel köprü olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda bakterinin yüzeyinde, diğer türlere göre üç kat daha belirgin çıkıntılar bulunuyor.
Bakterinin elektron taşıma yeteneği, kirli tortulardan zararlı maddeleri temizleme gibi çevresel uygulamalarda kullanılabileceğini gösteriyor.
Bakteriye, keşfin yapıldığı bölgenin yerli halkı “Yaqona” topluluğundan esinlenerek, “Candidatus Electrothrix Yaqonensis” adı verildi.