Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro’dan halk oylaması çıkışı

Ulusa Sesleniş Konuşmasında Petro, Halk Oylaması Kararını Anayasa Mahkemesine Bırakıyor

Ulusa sesleniş konuşmasında Petro, çalışma reformu teklifinin halkın oyuna sunulması için bu hafta kararname yayımlayacağını belirterek, “Anayasa Mahkemesinin elinde olacak. Bu hafta çıkaracağım halk oylaması çağrısı kararını onlar inceleyecek.” dedi.

Petro, halkın siyasi irade sahibi olduğunu vurgulayarak, “Her şeyin üzerime yıkılacağını, tehditlerin artacağını biliyorum ama halk kendini ifade etmelidir; çünkü Kolombiya’da siyasi gücün gerçek sahibi halktır.” ifadesini kullandı.

Senato Başkanı’nı da eleştiren Petro, şunları kaydetti:

“Çoğunluğun çalışma reformunu desteklemediğinden şüphe duyuyorsanız, oylamaya sunun ve kimin çoğunlukta olduğunu görelim. Umarım Anayasa Mahkemesi, sosyal hukuk devleti kavramını, eşitlik ve özgürlük arayışını yeniden inşa etmemize yardımcı olur. Bu, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin düşündüğü gibi sadece süpermarkete gitmek değildir. Çünkü süpermarkette yalnızca parası olan alışveriş yapabilir; oysa özgürlük herkesin hakkıdır, sadece parası olanların değil.”

İçişleri Bakanı Armando Benedetti ise halk oylamasının temmuz sonu veya ağustos başında yapılabileceğini dile getirdi.

Öte yandan Senato Başkanı Efrain Cepeda, gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin kararnameyle referandum düzenlemesinin yasaları ihlal edeceğini savundu.

Cepeda, “Kongre bağımsızdır. Halk oylaması Senato Genel Kurulu’nda reddedildi. Bu tam bir saçmalık olur, eğer gerçekten yaparsa. Günlerdir bunu söylüyorum: Eğer imzalanırsa, anında dava açılır.” yorumunda bulundu.

Ne Olmuştu?

Petro hükümetinin işçi haklarına ilişkin 12 sorudan oluşan halk oylaması talebi, Senato tarafından kabul edilmemişti.

Sol görüşlü hükümetin hazırladığı işçi haklarına dair 12 sorudan oluşan referandum talebi, 47 kabul oyuna karşılık 49 oyla reddedilmişti.

Oylama sonucunu muhalefet milletvekilleri sevinçle karşılarken iktidar partisi milletvekilleri ise oylamanın hileli olduğunu öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Petro, Çin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Senato Başkanı Cepeda’ya “sert” tepki göstererek halka protesto çağrısında bulunmuştu.

Petro, daha sonraki günlerde yaptığı çeşitli açıklamalarda, referandum taleplerini Senato’ya yeniden göndereceklerini duyurmuştu.

Related Posts

F-35 Hindistan’da mahsur kaldı: Arızalanan uçağın sorunu anlaşılamadı

F-35B model savaş uçağı, 14 Haziran’da Hindistan Okyanusu’nda eğitim uçuşu yaparken kötü hava koşulları nedeniyle Kerala eyaletindeki Thiruvananthapuram Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kalmıştı. Uçak, ardından teknik bir arıza bildirerek Kraliyet Donanması’nın amiral gemisi HMS Prince of Wales’e dönemedi.

Gazeteci ve Yazar Nihat Genç son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci ve yazar Nihat Genç, akciğer kanseri tedavisi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 69 yaşında hayatını kaybetti. Genç için Ankara Kocatepe Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim katıldı. Cenaze namazının ardından Genç, Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İsrail Batı Şeria’da baskın ve gözaltı operasyonları yaptı: Yaralılar var

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde şafak vakti düzenlediği baskınlarda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli yaralandı ve gözaltına alındı.

Çanakkale’de korkutan deprem

AFAD’ın açıkladığı verilere göre Çanakkale’de 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Trump: İran’ın nükleer programının denetlenmesini kabul etmiyoruz

Trump: İran’ın nükleer programının denetlenmesini kabul etmiyoruz

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, düşman ceza hukukunun muhalif kesimlere uygulandığını söyledi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, tüm yurttaşların yasalar önünde eşit olduğunu belirten anayasanın 10. maddesinin fiilen yürürlükten kaldırıldığını belirterek, Türkiye’de muhaliflere düşman ceza hukukunun uygulandığını söyledi. Özdağ; “İktidara yakın olan yurttaşlarla, muhalif olan yurttaşlar yasalar önünde eşit değildir” dedi.