Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede: Kronik Hastalıklar Beyin Sağlığını da Etkiliyor

Sağlık Bakanlığı’nın diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıklara yönelik önleme ve farkındalık çalışmaları Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede tarafından değerlendirildi. Tatlıdede, bu kronik hastalıkların sadece kalp ve damar sağlığını değil aynı zamanda beyin sağlığını ve Alzheimer riskini de etkilediğini belirtti.

Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Daimi Komisyonu raporuna atıfta bulunan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol (LDL), sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketiminin kontrol altına alınarak demans riskinin yüzde 14 azaltılabileceğini vurguladı.

Tatlıdede, damar sağlığımızı koruyan faktörlerin beyin sağlığı açısından önemli olduğunu ve görme, duyma kayıplarının tedavisinin demans riskini yüzde 9 azaltabileceğini söyledi. Ayrıca, izole olmamak, sosyalleşmeyi artırmak ve depresyon varsa tedavi ettirmenin de riski yüzde 8 azaltabileceğini belirtti.

Aktif Bir Yaşam, Sağlıklı Beyin

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, obeziteyi azaltmak ve düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu söylerken, hava kalitesinin de etkili olduğunu dile getirdi. Temiz hava solumanın beyin sağlığı için kritik olduğunu belirten Tatlıdede, beyin sağlığını korumak için kafa travmalarından da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Beyninize Yapacağınız Her Yatırım Değerli

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, eğitim süresinin demans riskini azalttığını ve zihinsel olarak aktif kalmak gerektiğini söyledi. Yeni bir dil veya müzik aleti öğrenmenin hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebileceğini vurgulayan Tatlıdede, beyne yapılan yatırımların beyin fonksiyonlarını koruduğunu ve hastalıkla baş etmede yardımcı olduğunu belirtti.

Yapay Zeka, Beyni Geliştirir, Yanlış Kullanımı Tembelleştirir

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini azaltabileceğini ancak yapay zekanın doğru kullanımının önemli olduğunu belirtti. Kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinin beyinde etkili olduğunu vurgulayan Tatlıdede, bireylerin kendi öğrenme tarzına uygun egzersizlerle beyinde etkin anlama, öğrenme ve hatırlama yeteneğinin artabileceğini belirtti.

“Beyninizi Genç Tutmak Sizin Elinizde”

Yaşlanma sürecinin bireyler arasında farklılık gösterdiğini ve beynin iyi yaşlanması için bazı faktörlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sosyal ilişkilerin güçlü olması, sürekli yeni şeyler öğrenme, fiziksel aktivitelerde bulunmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Beyninizi genç tutmanın mümkün olduğunu belirten Tatlıdede, “Süper yaşlı” olarak adlandırılan kişilerin beyinlerinin orta yaş seviyesinde fonksiyon gösterdiğini söyledi.

Related Posts

Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, havaların mevsim normalleri üstünde seyrettiğini belirterek, hamilelere 2,5-3 litre günlük sıvı alımı önerdiklerini söyledi.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Uzmanlar, güneş koruyucunun doğru seçilmesi, yıl boyu düzenli ve yeterli miktarda uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?