Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından Bebek Sevgisinin Püf Noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin inceliklerini anlattı.

Dr. Ferunda Demir, bebeklerle sevgi dolu bir şekilde vakit geçirirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Ferunda Demir, bebekleri sallamanın, onları havaya atıp tutmanın hayati riskler taşıdığını belirtti. “Sevgiyle yapılan yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

“Doğru Bilinen Yanlışlar”

Dr. Demir, toplumda bebekleri sakinleştirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma gibi hareketlerin aslında yanlış olduğunu söyledi. “Bebeklerin kafa büyüklüğü vücutlarına oranla daha fazladır. Bu nedenle yapılan sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir” diye uyardı.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Riski”

Uzman, sarsıntıların beyin damarlarından göz içi kanamalarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu tür hareketler bebeklerde hayati tehlikeler oluşturabilir” dedi.

“Göz Teması Önemli”

Uzm. Dr. Demir, bebeklerle sağlıklı bağlanmanın en doğru yolunun göz teması ve nazik temas olduğunu vurguladı. “Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak ve dokunmak sağlıklı bağlanmayı destekler” şeklinde konuştu.

Olumsuz durumlarda dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen uzman, “Bebekte anormallik, şiddetli kusma, sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir