Dünya’ya yaklaşan Bennu asteroidi endişe yarattı

Bennu’nun Dünya’ya çarpma ihtimali yüzde 0.04 gibi düşük bir oran olsa da, bilim insanları bu tür çarpışmaların olası sonuçlarını anlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Hatırlanacağı gibi, 66 milyon yıl önce Dünya’ya düşen dev bir asteroid gezegenin iklimini kökten değiştirmiş ve dinozorları yok etmişti.

Bennu, yaklaşık 500 metre çapında, yani Chicxulub asteroidi kadar büyük olmasa da, çarpışma etkisinin Dünya’da dramatik değişimlere yol açabileceği belirtiliyor. Çarpışmanın ardından 100 ila 400 milyon ton toz atmosferde yayılacak ve bu güneş ışığını bloke ederek küresel sıcaklıkları 4 derece düşürecek. Aynı zamanda yağış oranları yüzde 15 azalacak, bu da küresel tarımı ve su kaynaklarını büyük ölçüde etkileyecek.

Araştırmacılar, bu “çarpışma kışı”nın fotosentezi nasıl etkileyeceğini de inceledi. Ozon tabakasında yüzde 32’lik bir azalma, bitki örtüsünü olumsuz etkileyecek ve karasal ekosistemlerin yüzde 20-30 oranında küçülmesine neden olacak. Gıda üretimi büyük ölçüde sekteye uğrayacak ve küresel gıda krizine yol açabilecek.

Ancak araştırma, bazı su yosunlarının (algler) bu koşullara hızla adapte olabileceğini de ortaya koydu. Asteroitten gelen demir zengini toz, deniz ekosistemlerindeki bazı organizmaların hızla büyümesine neden olabilir. Bu durum, okyanus ekosistemlerinin kıtlık sürecinde bir tür besin kaynağı olabileceğini düşündürüyor.

Tarihsel verilere göre, orta büyüklükteki asteroidlerin Dünya’ya her 100-200 bin yılda bir çarptığı tahmin ediliyor. Yani, insanlığın ataları daha önce benzer felaketleri yaşamış olabilir. Bilim insanları, Bennu gibi bir asteroit çarpışmasının Dünya’daki insan nüfusunu önemli ölçüde azaltabileceğini, ancak insanlığın tamamen yok olmayacağını düşünüyor.

Related Posts

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …

Ay hayali! Güney Kutbu’nda bilim ve güç savaşı

Çin, uzay keşfinde çığır açacak bir projeye imza atmaya hazırlandı. 2035 yılına kadar Ay’ın Güney Kutbu’nda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adıyla bir bilimsel üs kurmayı planlayan Pekin, bu hedefle Rusya’nın da desteğiyle iki aşamalı bir …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Yiğit Doğukan Bozkurt’tan Paris’te 2 altın madalya

Paris Yarışları’nda Milli para kürekçi Yiğit Doğukan Bozkurt, iki altın madalya kazandı.

Iphone’un bu modellerinde artık WhatsApp kullanılamayacak!

Kendini sürekli geliştiren ve kullanıcılarına yeni özelliklerle buluşturan uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ve artan rekabet şirketi de kullanıcılarına yeni özellikler sunmaya itiyor bu kapsamda WhatsApp 1 Haziran tarihinden …