Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Güneş Kremi Kullanımı ve Önemi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi kullanımının önemi daha da arttı. Uzmanlar, cildin zararlı güneş ışınlarından korunması için güneş kremi seçimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhuriyet, güneş kremi kullanımının önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Türk Dermatoloji Derneği Mikroskopi Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ayşenur Botsalı ile konuştu.

Deri kanserlerinin büyük çoğunluğu için güneş ışığının ana faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Botsalı, “UVB ışınları, DNA zincirinde kırılmalar meydana getirerek direkt olarak cildi etkiler. Bu hasar onarılamadığında mutasyonlara ve ilerleyen zamanlarda kansere yol açabilir. Deri kanseri teşhisi konmuş hastalara sunduğumuz en önemli öneri, güneşten etkili bir şekilde korunmaları ve yıl boyunca güneş koruyucu kullanmaya devam etmeleridir” şeklinde konuştu.

Güneş kremi kullanımının sadece yaz aylarında değil, her mevsim düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Botsalı, “Güneş kremi uygulaması, yüz, eller gibi her mevsim açıkta kalan bölgeler için yıl boyunca devam etmeli. Özellikle UV-A ışınlarının sıcaklıkla değil ışığın yoğunluğuyla ilişkili olduğu ve bulutlu, serin veya kış günlerinde bile cilde etkisini sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca UV-A ışınları, camlardan da geçebilir. Bu da ofis, ev veya araç içindeyken dahi cildimizin zarar görmeye devam edebileceği anlamına gelir. Güneş koruması, mevsimsel değil günlük cilt bakımının bir parçası olmalıdır” dedi.

‘DÖKÜNTÜLERE NEDEN OLABİLİR’

Güneş kremi doğru seçilmediğinde veya yanlış uygulandığında, cilde yeterli koruma sağlamadığı gibi çeşitli dermatolojik sorunlara da sebep olabileceğini belirten Botsalı, “Düzenli kullanım olmasına rağmen yetersiz miktarda uygulanan güneş koruyucular etkili olmayacaktır. Bazı ürünlerde bulunan kimyasallar, özellikle parfümler veya bazı filtreler, güneşle temas sonucu leke ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir” şeklinde konuştu.

ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kutu üzerinde SPF bilgisinin yanı sıra UVA koruyucu etkinliğe dair de bir ibare aranmalıdır.
  • Güneş koruyucunun dokusu önemlidir. Bu nedenle özellikle yüz derisi için deri tipine uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir. Yağlı cilde sahip olanların, güneş koruyucularında “nonkomedojenik” ibaresini aramaları faydalı olacaktır.
  • Kullanılan ürünün suya ve terlemeye dayanıklı olması önemlidir. Su teması, ürünün etkililiğini azaltabilir. Bu yüzden güneş kremleri dışarı çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanmalı ve her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
  • Güvenilir dermokozmetik markaların klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış ürünleri tercih edilmelidir.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.