‘İmamoğlu’ protestolarının bilançosu… Binlerce gözaltı, yüzlerce tutuklama!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İBB çalışanları ve CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonların ardından başlayan protestolara katılan yurttaşlara yönelik gözaltı ve tutuklama işlemlerinin yankıları sürüyor.

ANKA Haber Ajansı’nın derlediği bilgilere göre; protestolar nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerden İstanbul’da 268, İzmir’de 19, Bursa’da 19, Ankara’da 4, Kocaeli’de 3 ve Adana’da 3 olmak üzere toplam 316‘sı tutuklandı. Büyük çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kişiler, Ramazan Bayramı’nı cezaevinde geçirdi.

İSTANBUL’DA İKİ AYRI İDDİANAME

Edinilen bilgilere göre; İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli ve Adana’da tutuklananlar hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise protestolara katılan ve aralarında tutukluların da bulunduğu 213 kişi hakkında iki ayrı iddianame hazırladı.

Bu kişiler, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanacak.

AİLELERDEN DAYANIŞMA AĞI!

Başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel olmak üzere, milletvekilleri ve avukatlar, tutuklanan yurttaşları cezaevinde ziyaret etti. İmamoğlu’na destek eylemlerinde gözaltına alınan ve tutuklanan çok sayıda üniversitelinin ailesi ise, çocuklarının serbest bırakılması talebiyle Anne Baba Dayanışma Ağı‘nı kurdu.

BAKAN TUNÇ’A ‘CEZAEVİ ZİYARETİ’ ÇAĞRISI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’un Silivri ilçesindeki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutuklu ve hükümlülere yönelik iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, tutuklanan bazı kişilerin aile görüşmeleri, sağlık, hijyen, barınma ve diğer temel haklarının engellendiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Tunç, “İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır, vicdan ve izandan yoksun iftiralardır. Mesnetsiz iddialar, devletimizi, adalet sistemimizi ve infaz kurumlarımızı itibarsızlaştırmayı hedefleyen karanlık bir propagandanın parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Aytaç ise, bu açıklamalara karşılık olarak Tunç’a cezaevlerini birlikte ziyaret etmeyi önerdi.

Related Posts

F-35 Hindistan’da mahsur kaldı: Arızalanan uçağın sorunu anlaşılamadı

F-35B model savaş uçağı, 14 Haziran’da Hindistan Okyanusu’nda eğitim uçuşu yaparken kötü hava koşulları nedeniyle Kerala eyaletindeki Thiruvananthapuram Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kalmıştı. Uçak, ardından teknik bir arıza bildirerek Kraliyet Donanması’nın amiral gemisi HMS Prince of Wales’e dönemedi.

Gazeteci ve Yazar Nihat Genç son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci ve yazar Nihat Genç, akciğer kanseri tedavisi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 69 yaşında hayatını kaybetti. Genç için Ankara Kocatepe Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim katıldı. Cenaze namazının ardından Genç, Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İsrail Batı Şeria’da baskın ve gözaltı operasyonları yaptı: Yaralılar var

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde şafak vakti düzenlediği baskınlarda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli yaralandı ve gözaltına alındı.

Çanakkale’de korkutan deprem

AFAD’ın açıkladığı verilere göre Çanakkale’de 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Trump: İran’ın nükleer programının denetlenmesini kabul etmiyoruz

Trump: İran’ın nükleer programının denetlenmesini kabul etmiyoruz

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, düşman ceza hukukunun muhalif kesimlere uygulandığını söyledi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, tüm yurttaşların yasalar önünde eşit olduğunu belirten anayasanın 10. maddesinin fiilen yürürlükten kaldırıldığını belirterek, Türkiye’de muhaliflere düşman ceza hukukunun uygulandığını söyledi. Özdağ; “İktidara yakın olan yurttaşlarla, muhalif olan yurttaşlar yasalar önünde eşit değildir” dedi.