Genel seçimlerden beklediği sonucu alamayan muhalefette Genel Başkanlığı’nı Özgür Özel’e kaptıran Kemal Kılıçdaroğlu, boş vaktini köşe yazısı yazarak değerlendiriyor..
Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in Olaylar ve Görüşler Köşesi’ne Çin’in kalkınma modeli hakkında bir yazı yazdı.
“Çin-Bir kalkınma makinesi” başlıklı yazıda Kılıçdaroğlu, Çin’in sadece Asya-Pasifik’te değil, Afrika’da da önemli bir güç olarak kendisini gösterdiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu, “Çin, bir kalkınma makinesine dönüşürken ise ekonomide ve teknolojide beklenen gelişmeyi sağlayamadı” ifadelerini kullandı.
Yazısında Çin’e övgüler yağdıran Kılıçdaroğlu, ülkeyi şu ifadelerle tanımlıyor:
Sağlıklı bir planlamayla kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı başaran ülke… Üniversiteleri bilgi üreten ülke… Yetenekli gençlerini dünyanın en önemli üniversitelerine göndererek “yüksek yetenek inşası”nı sağlayan ülke… Bir teknoloji devi olma yolunda hızla ilerleyen ülke… Enerji kaynaklarının yetersizliğine rağmen bir “kalkınma makinesi”ne dönüşen ülke… Evet, kısaca Çin’i böyle tanımlayabiliriz.
Çin, “yüksek yetenek inşası” ile teknolojideki hızlı gelişmeye uyum sağlamış, bilimde-teknolojide dünyanın önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir. İzlediği politika, nüfusuyla bir zamanlar dünyanın sayılı tüketim merkezi olarak görülen Çin’i, bugün dünyanın sayılı üretim merkezlerinden birine dönüştürmüştür…
Türkiye ile Çin kıyaslaması: Türkiye ekonomide ve teknolojide beklenen gelişmeyi sağlayamadı
Ayrıca Kılıçdaroğlu, Çin’in tarihinde ilk kez kişi başına düşen milli gelirde Türkiye’yi geçtiğini belirterek şunları söyledi:
1.5 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin, bir kalkınma makinesine dönüşürken Türkiye ise ekonomide ve teknolojide beklenen gelişmeyi sağlayamadı. Çin, tarihinde ilk kez kişi başına düşen milli gelirde (2018 yılından itibaren) Türkiye’yi geçti… 1983’e kadar kişi başına düşen milli geliri Güney Kore’yi geçen Türkiye, 1983’ten itibaren Güney Kore’nin de gerisine düştü…