Kredi kartı durduğu yerde cep yakıyor

Kredi Kartı Aidatları Tüketicileri Zorluyor

Türkiye’de kredi kartları, tüketicilerin en büyük sorunlarından biri haline gelmeye devam ediyor. Bankaların her yıl 65 milyar TL’ye yakın bir kredi kartı aidatı topladığı ülkemizde, tüketiciler yüksek faizlerin yanı sıra her yıl kart aidatı adı altında ekstra ödemeler yaparak zor duruma düşebiliyorlar.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartlarıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kredi kartları ülkemizde yaşam için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Yüksek faizlerin yanı sıra bankaların her yıl ekstra ücret talep etmeleri tüketicileri zor durumda bırakıyor” açıklamasında bulundu.

“Tüketici Hakları Reddediliyor”

Yılmaz, tüketicilerin hukuki destek alması gerektiğini belirterek, “Son zamanlarda kredi kartlarından alınan ücretlerin iadesi konusunda derneğimize başvuran birçok tüketici var. Ancak Merkez Bankası’nın tebliğine göre, hakem heyetlerince yıllık kart aidatının alınabileceğine dair tüketici talepleri reddediliyor. Eğer tüketiciler kredi kartı aidatlarının iadesini istiyorlarsa, derneğimizden hukuki destek alarak başvuruda bulunmaları daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

Kredi kartları üzerinden alınan ücretlerle ilgili düzenlemelere de değinen Yılmaz, “Hiçbir talep olmaksızın alınan kredi kartı aidatları yasa dışıdır. Tüketiciyi korumaya yönelik tebliğ ve yönetmeliklerin bakanlık görüşü alındıktan sonra uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“65 Milyar TL Yıllık Kart Aidatı Alınıyor”

Bankaların yıllık olarak 65 milyar TL civarında kart aidatı aldığını belirten Yılmaz, “Bankaların kredi kartlarından mutlaka ücret alması gerekiyorsa, bu ücretin açık bir şekilde tüketicilere sunulması gerekir. Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre belirlenen limitler olmalı ve tüketicinin korunması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra bankalara kart başvurusu yapan tüketicilerin ücretsiz kart seçeneklerinden haberdar edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre limit belirlenmelidir. Tüketicinin korunması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

“Tüketiciyi Koruma Zorunluluğu”

Bankaların tüketicilere talep olmadan kredi kartı limitlerini artırdığını dile getiren Yılmaz, “Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemler tüketiciyi mağdur etmektedir. Tüketicilerin korunması için gerekli adımlar atılmalı ve limit artışlarıyla ilgili tüketicilerin onayı alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Güney Afrika PMI Endeksi kritik eşiğe yaklaştı

Güney Afrika özel sektöründe büyüme, Haziran 2025’te yavaşladı. S&P Global tarafından açıklanan Güney Afrika Bileşik PMI Endeksi, Mayıs ayındaki 50,8 seviyesinden 50,1’e gerileyerek büyümenin neredeyse durağan bir seyir izlediğini ortaya koydu …

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2025 maaş zammı açıklandı: Zam oranı ne kadar oldu?

2025 Temmuz SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı açıklandı. TÜİK’in Haziran 2025 enflasyon verisi sonrası 6 aylık enflasyon 16.67 oldu. Emekliye zam oranı ne kadar? Temmuz 2025 en düşük emekli maaşı kaç TL oldu?

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

Brent petrol düşüyor: Orta Doğu ve dolar etkisi (2 Temmuz 2025)

Dün 67,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 67,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,97 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Konutta ve sanayide doğal gaza zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.