Mars’tan yeni sismik veriler elde edildi

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Su Bulunabilir

Hiroşima Üniversitesi’nden Ikuo Katayama ve Deniz Jeodinamiği Araştırma Enstitüsü’nden Yuya Akamatsu, yaptıkları incelemede Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre derinliğinde sıvı suyun olabileceğini öne sürdü. Bu çıkarım, NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği ‘InSight’ aracındaki SEIS (İç Yapı İçin Sismik Deney) cihazından elde edilen verilere dayanıyor.

SEIS cihazı, Mars depremleri ve meteor çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları algılar. Bu dalgaların gezegenin iç katmanlarında nasıl yayıldığı incelenerek, yeraltındaki kayaçların yapısı ve yoğunluğu hakkında bilgi sağlar.

Özellikle P ve S dalgalarının hızları ve yayılma davranışları, araştırmacılara içinde sıvı bulunup bulunmadığına dair değerli ipuçları verir. S-dalgaları suyun içinden geçemezken, P-dalgaları yoğun maddelerde daha hızlı ilerler. 10 ve 20 kilometre derinlikte sismik hızlardaki ani değişimler, Katayama ve Akamatsu’ya göre kuru ve su dolu çatlaklar arasındaki geçişten kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmacılar, Mars kabuğuna benzeyen İsveç’teki diyabaz kayaları üzerinde kuru, ıslak ve donmuş koşullarda deneyler gerçekleştirdi. Piezoelektrik vericilerle yapılan çalışmalar, sismik dalgaların farklı koşullarda belirgin şekilde değiştiğini gösterdi. Bu bulgu, sismik verilerde gözlenen sınırların kuru ve ıslak kayaçlar arasındaki geçişle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Katayama, “Mars’ta milyarlarca yıl önce suyun var olduğunu gösteren çok çalışma var. Ancak modelimiz, günümüz Mars’ında da sıvı suyun var olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gezegenin derinliklerinde sıvı su bulunmasının, mikroskobik yaşam olasılığını artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …

Ay hayali! Güney Kutbu’nda bilim ve güç savaşı

Çin, uzay keşfinde çığır açacak bir projeye imza atmaya hazırlandı. 2035 yılına kadar Ay’ın Güney Kutbu’nda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adıyla bir bilimsel üs kurmayı planlayan Pekin, bu hedefle Rusya’nın da desteğiyle iki aşamalı bir …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Yiğit Doğukan Bozkurt’tan Paris’te 2 altın madalya

Paris Yarışları’nda Milli para kürekçi Yiğit Doğukan Bozkurt, iki altın madalya kazandı.

Iphone’un bu modellerinde artık WhatsApp kullanılamayacak!

Kendini sürekli geliştiren ve kullanıcılarına yeni özelliklerle buluşturan uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ve artan rekabet şirketi de kullanıcılarına yeni özellikler sunmaya itiyor bu kapsamda WhatsApp 1 Haziran tarihinden …