Tüketiciler en çok şikayetçi olduğu ürün belli oldu

Ticaret Bakanlığı’na Tüketici Şikayetlerinde Rekor Başvuru!

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre, tüketiciler artık şikayetlerini CİMER, e-Devlet, e-posta veya yazılı başvuru yoluyla Bakanlığa iletiyorlar.

Geçtiğimiz yıl içinde, Bakanlığa ayıplı mal ve hizmetlerden, mesafeli sözleşmelere, ticari reklamlardan ve haksız ticari uygulamalardan garanti belgesine, satış sonrası hizmetlere ve abonelik sözleşmelerine kadar birçok konuda toplamda 146.130 tüketici şikayeti başvurusu yapıldı.

Aynı dönemde tüketici hakem heyetlerine ise 755.997 başvuru yapılırken, bu başvurulardan 762.100’ü sonuçlandı. Şikayet edilen ürünlerin toplam değeri ise 7 milyar lirayı aştı.

Ürün ve hizmet bazında yapılan başvurular incelendiğinde, en çok ayakkabı ürünleriyle ilgili şikayetlerin dikkat çektiği görüldü. Ayakkabılarla ilgili 100.448 başvuru yapılırken, bu başvurular toplamın yaklaşık %13.2’sini oluşturdu.

Ayakkabı şikayetlerini, sırasıyla 36.800 kıyafet, 36.725 kredi kartı üyelik ücreti, 30.959 cep telefonu, 29.846 mobilya ve 28.733 internet abonelikleri şikayetleri takip etti.

2024 Yılında 4,5 Milyar Lira Cezai İşlem Uygulandı

Bakanlığın merkez ve taşra birimlerine bağlı ekipler, geçtiğimiz yıl denetim faaliyetlerine hız kesmeden devam etti.

Bu kapsamda, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını olumsuz etkileyen firmalara yönelik yapılan denetimler sonucunda mesafeli sözleşmelerden, abonelik sözleşmelerine, devre tatillerden, paket turlara, garanti belgelerinden ve satış sonrası hizmetlere kadar çeşitli konularda toplamda 3,7 milyar liranın üzerinde idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Ayrıca, aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara ilişkin Reklam Kurulu 2024 yılında yaklaşık 277,7 milyon lira idari para cezası verdi.

Bakanlık denetimleri sonucunda tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye ve deterjan gibi ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesini sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl 45 milyon lirayı aşkın idari para cezası uygulandı.

Ayrıca, fiyat etiketleri ve lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerin tarife ve fiyat listelerine yönelik denetimlerde, Bakanlık ekipleri 401 milyon lirayı aşkın idari para cezası kesti.

Tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarını tehlikeye atan ürünlere yönelik geçen yıl toplamda 4,5 milyar lira idari para cezası uygulandı.

“Günde Bin Çağrıya Yanıt Veriliyor”

Ticaret Bakanlığı’nın “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, tüketicilerin karşılaştığı sorunlara çözüm sağlayarak uyuşmazlıkların giderilmesi amacıyla başvuruları ilgili yerlere yönlendiren çağrı merkezi hizmeti sunuyor.

Bu hizmet sayesinde tüketicilerin haklarını arayabilmeleri ve günlük ortalama 1000 başvurunun yanıtlandığı çağrı merkezinde, 2024 yılında 422.784, Şubat 2025 itibarıyla da 75.675 çağrıya yanıt verilmiş durumda.

“Tüketicilerin Dikkatine”

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ürün satın alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Özellikle ücretsiz tatil vaadiyle tatil tesislerine davet edilerek pazarlama faaliyetlerine maruz kalan tüketicilerin mesleğini unutmamaları gerekmekte.

Ayrıca, yenilenmiş ürün satın alırken yetkilendirilmiş yenileme merkezlerinin listesine ve bu firmalara verilen yetki belgelerine bakılması, olası mağduriyetlerin önüne geçebilir.

Mesafeli sözleşmelerde alışveriş yapmadan önce ve sırasında dikkatli olunması gerekmektedir.

 

Related Posts

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Memur ve emekliye zam sonrası gözler maaşlarda! Zamlı aylıklar ne zaman yatar?

Milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkları geçtiğimiz gün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı ve milyonlarca kesimin alacağı zam farkları netleşti. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL’den %16.67’lik artışla 16 bin 881 TL oldu. Peki SSK, Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri zamlı aylıkları ne zaman alır? İşte detaylar…

Güney Afrika PMI Endeksi kritik eşiğe yaklaştı

Güney Afrika özel sektöründe büyüme, Haziran 2025’te yavaşladı. S&P Global tarafından açıklanan Güney Afrika Bileşik PMI Endeksi, Mayıs ayındaki 50,8 seviyesinden 50,1’e gerileyerek büyümenin neredeyse durağan bir seyir izlediğini ortaya koydu …

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2025 maaş zammı açıklandı: Zam oranı ne kadar oldu?

2025 Temmuz SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı açıklandı. TÜİK’in Haziran 2025 enflasyon verisi sonrası 6 aylık enflasyon 16.67 oldu. Emekliye zam oranı ne kadar? Temmuz 2025 en düşük emekli maaşı kaç TL oldu?

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.